18 Ara

“Kimyasal tanklar Bursa için çok büyük tehlike oluşturur”

Gemlik Gübre A.Ş. nin fabrika içinde 100 bin metrekarelik bir alanda 220 bin metreküp 142 değişik kimyasalı depolanmak için ÇED raporu alması üzerine, Bursa Kent Konseyi “Arazi ve Su Kaynakları Çalışma Grubu” konuyu araştırarak hazırladığı raporu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına sundu.Raporda, “Kimyasal depolamanın Bursa için çok büyük tehlikeli bir ortam oluşturabileceği kanatine varılmıştır” denildi.

Kent Konseyi Arazi ve Su Kaynakları Çalışma Grubu, raporunda şu görüşlere yer verildi:

“Bursa İli, Gemlik ilçesi sınırları içerisinde Gemlik Gübre San. A.Ş. tarafından mevcut Gemlik Gübre Limanında yapılması planlanan Rıhtım İlavesi ve Depolama Alanları projesi ile ilgili ÇED raporu, komisyon üyesi kurum/kuruluşlarca 17.07.2008 tarih ve 26969 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 12.maddesinin (9) fıkra (a), (b),(c),(ç) ve (d) bentleri çerçevesinde yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda yeterli bulunarak Nihai ÇED Raporu olarak kabul edildiği kayıt altına alınmış bulunuyor.
Bursa Gemlik Gemsaz’da planlanan “Gemlik Gübre Limanı Rıhtım İlavesi ve Depolama Alanları” projesiyle 100 bin metrekarelik alanda, 220 bin metreküp kimyasal maddeyi depolamak için 142 adet ürün tankının yapılacak olması, bu bölgede likit kimyasallar ve petrol ürünlerinin depolama, harmanlama, fiziksel karışım ve satış işlemlerinin kara ve deniz tankerleri ile yapılacak olması, Bursa Kent Konseyi “Arazi ve Su Kaynakları Çalışma Grubu” tarafından araştırılmış ve sonuçta Bursa için çok büyük tehlikeli bir ortamın oluşabileceği kanaatine varılmıştır.

TEHLİKELİ SANAYİYE KARŞIYIZ


Bursa’mızda Gemlik Körfezinde, Gemsaz’da likit kim yasalları ve petrol ürünlerini depolama maksatlı 142 tane ürün tankının yapılmasına ve kentimizde tehlikeli sanayinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğu kanaatinde değiliz.Bursa’nın yanıbaşında yapı lacak olan 142 tankta Likit kimyasallar olarak; Alkoller, Dietilen glikol, Monopropilen glikol, Nonifenole toksilat (Nonionik), Perkloretilen, Trik loretilen, Trikloretilen, Diok tilfitalat Butilglikol, Monoeta nolamin, Dietanolamin, Triet anolamin, Ligno Sulhopnate, Methly meta acrylate, Styre nen monomer, Acetone, Vi nas, melas, fenol, Solventler, Aromatik ara maddeler, Esterler, Diğer organik asit ler, Asitler, Yağlar, Kostik, Lab.&Dab, Vs. Petrol ürünleri olarak; Ağır madeni yağ, Baz yağı, Fuel Oil, Gemi yakıtı, Gaz yağı, Hafif madeni yağlar, Rafine ağır madeni yağlar, Rafine ağır madeni yağ, Kurşunsuz benzin, Motorin, vs. bulunacak.Bursa’nın hemen yanındaki 100 bin metrekarelik alanda, 220 bin metreküp kimyasal maddeyi 142 tane tankın için de depolama yerleri mevcut kentsel yerleşimde kalmaktadır. Tehlikeli bir durumla karşı karşıyız. İlgilileri böylesine tehlikeli bir durumu yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz.”

Gemlik Körfez

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.