02 Kas

Sofralık zeytinde başfiyat 6 lira

Marmarabirlik, 2012-13 kampanya dönemi sofralık zeytin alım fiyatlarını belirledi. Kiloda 190 tane gelen zeytine 6 lira ödeyecek olan Marmarabirlik, 200 taneye 5.60 lira, 410 taneye de 1.80 lira fiyat saptadı.

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, kooperatif bölgelerinden gelen rekolte beyanının 60 bin ton civarında olduğunu, toplamda yaklaşık 48 bin ton, iri kalibreli ürünün de yüzde 75’ini almayı hedeflediklerini söyledi.

Marmarabirlik, sofralık zeytinde 190 taneli ürünün başfiyatını 6 lira olarak belirledi. Güney Marmara’da yer alan kooperatif bölgelerinde üretilen sofralık zeytinin nefasetinden ötürü oluşan fiyat farklılığını dikkat alan Marmarabirlik, kiloda 200 tane gelen ürüne ise 5.60 lira ödeyecek.

Marmarabirlik Yönetim ve Denetim Kurulu, bağlı 8 kooperatifin yöneticileriyle yapılan toplantının ardından, 2012-13 kampanya döneminde uygulanacak ürün alım fiyatlarını belirledi. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Açıkladığımız fiyatlardan üreticilerimizin memnun kalacaklarını ümit ediyoruz” dedi. Asa, kampanya dönemine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kooperatif bölgelerimizde özel sektör temsilcilerinin alım yaptığı fiyatlar sunidir. Üreticilerimizin, tüccarın verdiği fiyata bakarak değerlendirme yapmamaları gerekir. Özel sektör temsilcileri, istediği gibi ürün alıp piyasadan çekilir. Oysa Marmarabirlik ortak üreticilerimizin beyan ettikleri ürününün neredeyse tamamına yakınını almaktadır.

Kooperatiflerimizden gelen beyanlara göre rekolte tahmini 60 bin ton civarındadır. Alım politikası ve fiyatlarımızı da, ülke genelindeki üretimin iri, orta ve ince kalibre dağılımına göre belirledik.”

ÜRETİCİ KOOPERATİFİNE SAHİP ÇIKSIN

Marmarabirlik’in geçtiğimiz kampanya döneminden yüksek miktarda küçük taneli zeytin stoğu bulunduğunu söyleyen Başkan Asa, “Popülist davranmadan, ortaklarımızı ve kooperatifleri mağdur etmeden, Marmarabirlik’i de zarar ettirmeden ortak bir yol bularak belirlediğimiz fiyatlarda, tüketici ayağı da hesaba katılmıştır. Alınacak ürünün sofraya kaç liraya ineceği de önemlidir. Ayrıca bu kampanya dönemi çok farklıdır. İri taneli ürün ihtiyacı nedeniyle verilen bu fiyatların, üreticimizde gelecek yıllara ilişkin yüksek beklenti oluşturmaması gerekmektedir” dedi.

Hidamet Asa, şöyle konuştu:

“Belirlenen fiyatlardan üreticimizin memnun olacağını ümit ediyoruz. Marmarabirlik kar ettiğinde kimse hesap sormamaktadır. Ancak zarar ettiğinde de her ortağın hesap soracağının da bilinmesini isteriz. Üreticimiz, ürününü satarken 10 kuruşluk farkları değil, Marmarabirlik’i tercih etmeli ve birliğine sahip çıkmalıdır. Belirlediğimiz fiyatlarla üreticimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Bundan sonra görev üreticimizin… Aynı zamanda üreticilerimizin Marmarabirlik’in gübre, zirai ilaç ve nakdi yardımlarından faydalanabileceklerini de unutmamaları gerekir. Üretici birliğine ne kadar sahip çıkarsa, Marmarabirlik de ortaklarını o derece korur. Kampanya dönemi, üreticilerimize, kooperatiflerimize ve Marmarabirlik’e hayırlı olsun.”

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.