25 Kas

Zeytin Yaprağı Gerçeği

Zeytin ağacının içeriğindeki oleuropein ve elenolik asit bileşenlerinin birer doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olduğu ve antimikrobiyal ajanlar olarak görev yaptıkları bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Elenolik asit ve oleuropeinden türeyen kalsiyum elenoat ise çok çeşitli mikroorganizma gruplarını organizmadan uzak tutma özelliğine sahiptir.


Zeytin ağacı dünyada iki bin yıl gibi çok uzun süreli yaşamı olan çok dayanıklı bir bitkidir. Bu uzun yaşam süresini, onu zararlı organizmalara karşı koruyan, bir polifenolik antioksidan olan oleuropein adlı bir madde üretmesine borçludur.
İçeriğindeki bu oleuropein ve elenolik asit bileşenlerinin birer doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olduğu ve antimikrobiyal ajanlar olarak görev yaptıkları bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Elenolik asit ve oleuropeinden türeyen kalsiyum elenoat ise çok çeşitli mikroorganizma gruplarını organizmadan uzak tutma özelliğine sahiptir.
Zeytin yaprağı özü doğal yolla bağışıklık güçlendiren mükemmel bir üründür. Yapısındaki fenolik bileşikler ve flavonaidler metabolik savunma gücünü arttırarak bağışıklık sisteminin devreye girmesini ve hastalığı sistemin kendi kendisine yenmesini sağlar. Elenolik asit içeriği ile de bakteri hücre duvarını parçalayarak antimikrobiyal etki sağlamaktadır. Dolayısıyla soğuk algınlığı, grip, mantar enfeksiyonları ve viral enfeksiyonlar gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılabilmektedir.
Serbest radikaller vücudumuza dışarıdan sigara, alkol, kirli hava, vb ile veya kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşarak zarar verebilirler. Zeytin yaprağı özü fenolik yapıda bir bileşen içeridiği için fenolik hidroksil grupları ile harika bir antioksidan etki gösterir. Bu şekilde, serbest radikalleri tutarak birçok hastalığınönüne geçilebilir; aksi takdirde serbest radikaller sağlam hücrelerin, hücre zarını deforme ederek kontrolsüz çoğalmaya neden olabilir ve bu, kanserleşmeye kadar gidenbilen bir süreçtir.
Antioksidanlar, serbest radikalleri tutabildiklerinden, kanser gibi dejeneratif hastalıkların önlenmesinde son derece önemli ve elzemdir.
Antioksidanlar aynı zamanda, yaşlanma etkilerini geciktirerek, hem doğal bir "antiaging" kürü oluşturur, hem de hormonal dengeyi korurlar.
Bizzat canlı vücudunda yapılan çalışmalarda, zeytin yaprağı özünün damar genişletici etki de yaptığını ve dolayısı ile tansiyonu düşürdüğünü, antiaritmik özelliği olduğunu, aynı zamanda LDL kolestrol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Laboratuar ve klinik çalışmalar sonuçlarında ise, zeytin yaprağı özünün kalp rahatsızlıklarından, kalp yetmezliğinden ve damar tıkanıklığından korunmada etkili olduğu gözlenmiştir.
Yine canlı vücudunda yapılan çalışmalarda kan şekerinin yüksek seviyelere çıkmasını önleyebildiği gözlenmiştir.
Son zamanlarda, kişilerin de bilinçlenmesiyle alternatif tedavilere dolayısı ile bitkisel tedaviye olan ilgi artmakta ve buna paralel olarak bu konuda yapılan çalışmalar hız kazanmaktadır. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, zeytin yaprağının 21. yüzyılda en önemli doğal antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahip bitki ürünü olduğunu belirtmişdir.
Geçmiş zamanlarda antibiyotikle tedavi edilebilen bazı hastalıklar, artık bakteri ve virüslerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması ile tedavi edilememektedir. Oleuropein etken maddesi ise antibiyotiğe karşı direnç kazanmış bazı mikroorganizmalarda da etkilidir.
Zeytin yaprağı özünde ayrıca A, C, D, E, K vitaminleri de bolca bulunmaktadır.
Özet olarak, özellikle kötü beslenme ve kötü çevre şartlarının ortaya çıkarabileceği çeşitli kanser türlerinden ve ilave olarak da uzun süreli yüksek kolelsterol düzeylerine bağlı olarak gelişebilecek kalp-damar hastalıklarından korunabilmek için, muntazam olarak, zeytin yaprağı özünün kullanılması, ehemmiyetle önerilmektedir.


Oleuropein İle İlgili Seçilmiş Çalışmalar


1. Haris Omar, Syed (2010). "Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects". Scientia Pharmaceutica 78 (2): 133–54.


2. Sudjana, Aurelia N.; D’Orazio, Carla; Ryan, Vanessa; Rasool, Nooshin; Ng, Justin; Islam, Nabilah; Riley, Thomas V.; Hammer, Katherine A. (2009). "Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract". International Journal of Antimicrobial Agents 33 (5): 461–3.


3. Oi-Kano, Yuriko; Kawada, Teruo; Watanabe, Tatsuo; Koyama, Fumihiro; Watanabe, Kenichi; Senbongi, Reijirou; Iwai, Kazuo (2008). "Oleuropein, a Phenolic Compound in Extra Virgin Olive Oil, Increases Uncoupling Protein 1 Content in Brown Adipose Tissue and Enhances Noradrenaline and Adrenaline Secretions in Rats". Journal of Nutritional Science and Vitaminology 54 (5): 363–70.

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.