‘’Deprem hakkında tek gerçek, …’’
Gemlik Müteahhitler Derneği, Gemlik Mahalle Afet Gönüllülerine Kentsel Dönüşümün en önemli adımlarından biri olan ‘’Yerinde dönüşüm’’ konusunda sunum yaptılar.
Dernek Başkanı Hamza Aygün tarafından yapılan sunumda, yerinde dönüşümün detayları ve yasal durumuna değinen Aygün ‘’Kentsel Dönüşüm 16 farklı ayaktan oluşuyor. Biz yerinde dönüşümü anlatmak için 13 farklı sitede toplantılar yaptık. Nüfusumuzun %98 i deprem riski altında, %90 ı ise ciddi risk kapsamına giriyor.
Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkış noktası, bu dönüşümü gerçekleştirecek yasa olmamasıdır. Deprem hakkında pek çok konu gündeme geldi fakat bilinen tek gerçek, depremin olacağıdır. Ve bilindiği gibi deprem değil, bina öldürür. İyi bir kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşüm olursa, can kaybı yaşanmaz.
Riskli alan incelemesini vatandaşta talep edebilir. İki çeşit riskli alan vardır. Biri zemin yapısından dolayı, diğeri de binadan dolayı risk taşıyan alan. Zemin konusunda da yeterli teknik kullanılırsa her türlü zemine bina inşa edilebilir. Gemlik ovasında yerinde dönüşüm zor. Çünkü 5 kat olan yerler, 3 kat için ruhsat olabilecek. Bu konuda Belediyenin işi üstlenmesi gerekebilir. Diğer bölgelerde ise inceleme yapılması yeterlidir.
Riskli yapı tespiti yapıldıktan sonra 60 gün içinde yıkılması gerekiyor. Yıkılmazsa devlet 1 ay ek süre veriyor. Bu süre sonrasında sorgusuz yıkımı gerçekleştiriyor. Anlaşmayla yıkılan binalarda devlet kira yardımı ve kredi yardımı veriyor. Biz Müteahhitler Derneği olarak halkı teşvik etmek istiyoruz. İlk adımı İbrahim Reis Sitesinde attık. Burada bina sahiplerinin 60-70 bin liraya satamadıkları daireler 200 bin liralık daireler olacak’’ şeklinde konuştu.
MAG Gemlik Sorumlusu Yusuf Yumru, Gemlik Belediye Meclisince kabul gören eşya sabitleme önerisi konuşmasında gelişme olmadığı belirterek ‘’Gemsaz bölgesinde25 Milyon TL’ye satılan 60 dönümlük arazinin %30’u Deprem öncesi korunma için ayrılacaktı. Bunun yapıldığına biz şahit olmadık. 7,5 Milyon TL’lik bu meblağın akıbetini merak ediyoruz.
Kaymakamlıkça 2 yılda bir yapılan afet planlarındaki toplanma yerlerini Gemlik halkı bilmiyor. Planlarda halka duyurulması gereken pek çok konu duyurulmuyor. Bu konuda gerekli duyuruların yapılmasını bekliyoruz’’dedi.