15 Ara

Gemlik Gübreyi “Hep birlikte durdurabiliriz”

Gemlik Gübre’ye karşı sivil girişim tek yumruk tek yürek oldu.

“Hep birlikte durdurabiliriz”

Gemlik Gübre Sanayi’nin kurmayı planladığı yanıcı, yakıcı, patlayıcı, parlayıcı ve zehirli ürün tanklarına karşı tek yumruk tek yürek olan Gemlikliler, tepkisel eylemlerini bıkmadan usanmadan sürdürüyorlar. Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) öncülüğünde Gemlik Belediye Düğün Salonunda bir araya gelen 62 sivil toplum örgütü temsilcileri, ortak basın açıklaması yapıp, gün geçtikçe büyüyen sivil isyanı bir kez daha dile getirdiler. Gemlik Gübre Sanayi’nin ilçeye 142 yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli ürün tankı kurmak istemesi ve bu yönde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu almasına yönelik kararlı mücadelelerini devam ettireceklerini vurgulayan STÖ temsilcileri, ortak basın açıklamasında da bu yöndeki duruşlarını gösterdiler. “Çok Geç Olmadan Dur Deyin”, “Gemlik Şirketlerin Kirli Teknolojileri, Tehlikeli Kimyasallarını ve Atıklarını Hak Etmiyor” yazılı, afiş, broşür ve pankartlar açan STÖ temsilcileri, başta Şehircilik ve Çevre Bakanlığı olmak üzere ÇED Raporuna onay veren tüm kişi ve kurumları duyarlı olup, olumlu görüşlerini çekmelerini istediler. STÖ temsilcileri, bu tehlikeli oyunu kamuoyunun gündemine taşıyan ve ÇED raporuna olumsuz yanıt veren Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ile Maden Tetkik Arama Enstitüsüne de teşekkür edip, kutlamayı ihmal etmediler.

EKODER Başkanı Arca Atay, sivil girişim inisiyatifi adına gerçekleştirdikleri toplantıyı, tüm siyasi partileri de kapsayacak şekilde genişleteceklerini söyledi. Gemlik Gübre Sanayi’nin 2008 yılında yapmayı planladığı Termik Santral girişiminin de, kamuoyunun büyük tepkisi üzerine püskürtüldüğünü hatırlatan Arca Atay, 142 tankta henüz miktarları bilinmeyen oranlarda 218 bin 350 metreküplük kimyasal ve akaryakıt depolanması ve ticaretinin yapılmasını faciaya davetiye olarak nitelendirdi. Söz konusu fabrikanın Rıhtım İlavesi ve Depolama Alanları Projesi ile ÇED raporu üzerinde slayt gösterimli bir sunum yapan EKODER Başkanı Arca Atay, tehlikenin sadece Gemlik Gübre Sanayi ile değil, akaryakıt tankları ile donatılı BP, deniz liman dolgusu yapan Borusan, yine kimyasal ürün tankları ile çevrelenmiş Marmara Entegre Sanayi ile devam ettiğini vurguladı. “Gemlik Gübre’nin yanı sıra bütün sanayinin dikkatini çekmek zorundayız” diye konuşan Arca Atay, “Tüm bunlar bu fabrika yılda 30 milyon lira kâr yapsın diye yapılıyor. Gemlik birilerinin kâr oranları adına bu kadar büyük tehlike ve risk altında bırakılmamalıdır” dedi.

Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’da, verilen destekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Tercihiniz Gemlik oldu. Sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerden aldığım destekle tehlikeli projeyi her platformda, her ortamda seslendirdim. Geri adım atmamız söz konusu değildir. Birlikte hareket ettik. Bursa ve Türkiye gündemine konuyu taşımayı başardık. Şimdi sizler ve tüm siyasi partiler adına konuyu Ankara gündeminde de tartışacağım. Bu riskli girişimi hep birlikte püskürteceğiz” dedi. Sermaye düşmanı olmadıklarını ifade eden Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, “Ancak sermaye de sorumluluklarını bilmelidir. Sermayenin ne yapmak istediği, hangi yere, ne zaman ve hangi içeriklerde yapmak istediği de önemlidir. ÇED Raporuna onay veren resmi kurumların raporu çok da iyi incelemediğini düşünüyorum. Aksi halde onay vereceklerine ben inanmıyorum. Kamuoyundan aldığımız güç adına mücadeleyi sürdürüyorum. Biz Gemlik’i deprem riskine karşın daha sağlam zeminli bölgelere taşımak için çırpınırken, böylesine riskli bir yatırıma göz yumamayız. Termik santral kurma girişimi döneminde de meclis üyesi olarak Bursa Büyükşehir Belediye meclisinde planlara, Bursa mücavir alanlarında termik santral konulamayacağı ibaresini ekletmiştim. Önümüzdeki meclis toplantısında da yine planlara, Bursa mücavir alanlarına yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı, zehirli depolama alanlarının yasaklanmasını tartışıp, isteyeceğim. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’de bu konuda destek olduğunu açıkladı. Bu işin siyaseti, ticareti olmaz. İmar plan notlarını çıkartacağız. Hiç kimse başkalarının felaketinde kendine saadet arama lüksüne sahip değildir” dedi.

Tüm sanayi kuruluşları adına gerekli önlemlerin alınacağını ve risk raporlarının çıkarılacağını anlatan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Gemlik’in turizme yönelik özelliklerinin ön plana çıkarılması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı’da, Kuzey Anadolu Fay Hattındaki deprem riskinin yüzde 17’sini Gemlik fay kolunun oluşturduğunu hatırlatarak, ÇED raporuna onay veren kurumlara, “Onayınızı çekin” çağrısında bulundu.

Bursa Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin’de, söz konusu yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli kimyasallar konusunda açıklamalarda bulundu. Marmara Entegre Sanayi’nin de Gemlik Gübre kadar tehlikeli olduğunu vurgulayan Ali Uluşahin, ÇED raporundaki çarpıklık ve eksiklikleri de masaya yatırdı. Yeni acil eylem planı bile oluşturulmadığını, eski acil eylem planı ile sunulan raporun onay aldığına dikkat çeken Uluşahin, “142 tank yapılacak, bunlara 218 bin 350 metreküp çeşitli kimyasallar depolanacak, ama raporda en büyük risk olarak gürültü çıkacağı yazılmış” dedi. Uluslar Arası Bilgisayar yazılımı ile 20 tonluk amonyak tankından Aralık ayı hava durumu verilerine göre 2 santimetrelik çatlaktan sızıntı olduğunda ne olur senaryosunu işlediklerini belirten Bursa Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, sonucun 10 kilometrekarelik bir alanda ölümcül tehlike olarak yansıdığını anlattı. Uluşahin, zaten mevcut amonyak tanklarının varlığında bu tehlike söz konusu ise diğer kimyasalların oluşturacağı tehlikeyi düşünmek bile istemediklerini sözlerine ekledi.

Bursa Barosu Çevre Komisyonu adına konuşan Avukat Eralp Atabek’de, kamuoyu tepkisinin diri tutulmasının şu aşamada hukuki mücadeleden bile önde olduğunu belirterek, ÇED raporunun iptal edilmemesi halinde, Belediye başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerinin raporu iptal davası açabileceklerini söyledi.

Toplantı bitiminde Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği Başkanı Adem Yılmam, ortak basın bildirisini okudu. Çevre Bakanlığının Gemlik halkının iradesini hiçe sayarak bu projeyi uygulatma niyetine tepki gösterilen ortak basın açıklamasında, “Gemlik Sivil Girişimi; çevre ve yaşam duyarlılığımızı önemsiz gören, halkı yok sayan, doğayı ve ekolojiyi tahrip etmekten çekinmeyen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara karşı olmak, ilçemiz başta olmak üzere yaşadığımız coğrafyada bu değerleri korumak ve bu konuda mücadeleyi sürdürmek, güç ve kararlılığındadır. Hep Birlikte Durdurabiliriz” denildi. Katılımcılar da, Başkanvekili Refik Yılmaz’ın başlattığı eylem ve direnişe, sonuna kadar destek olacakları sözünü verdiler.

Ortak basın açıklamasına 62 sivil toplum örgütü temsilcisi imza koydu.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.