16 Ara

Ankara İkna Oldu ÇED Raporu İptali Yolda

Gemlik Gübre Sanayi’nin, ilçeye 142 yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli ürün tankı kurmak için ÇED raporu (Çevre Etki Değerlendirme) alması üzerine yükselen tepkiler yerini buldu. Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz tarafından gündeme getirilen ve kısa sürede Gemlik ve Bursa kamuoyunda da büyük ses getiren tepkiler üzerine Ankara geri adım atmak üzere. Gemlik ve Bursa kamuoyundan yükselen tepkileri masaya yatırmak için Ankara’ya giden Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, umutlu dönüyor. Ak Parti Bursa Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu üyesi Bedrettin Yıldırım ile birlikte önce Bakanlık müsteşar yardımcısı Sedat Kadıoğlu ile görüşen, ardından da Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta ile sorunu masaya yatıran Refik Yılmaz, “ÇED Raporunun iptali yolda. Görüşmelerimiz olumlu geçti. Bakanlık, Gemlik’i, Körfezini, Bursa’yı tehlikeye atacak riskli girişim konusundaki düşüncelerimize hak verdi. Süreç Gemliklilerin lehine işlemeye başladı” dedi.

Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, mevcut 2 adet Amonyak Tankının üzerine 142 tankta 218 bin 350 metreküplük akaryakıt ve kimyasal ürünün depolanmasının getireceği sorunların yanı sıra, olası bir depremde meydana gelecek faciayı tüm boyutlarıyla hem müsteşar yardımcısı Sedat Kadıoğlu’na hem de bakan yardımcısı Muhammed Balta’ya sunduklarını bildirdi. İkinci dosyada da kamuoyundan yükselen tepki ile basın yayın organlarında çıkan haberleri ilettiklerini kaydeden Refik Yılmaz, “Bursa Milletvekilimiz Bedrettin Yıldırım’da haklı tepkilerimize büyük destek verdi. Gemlik iki fay üzerinde zaten büyük bir risk altındadır. Biz Zeytin Koruma Kanunu’nun değiştirilip, Gemlik yerleşiminin daha güvenli olan dağlara doğru kaydırılması, yeni bir Gemlik için çabalarken, bir sanayi kuruluşunun deprem riskini de göz ardı ederek akaryakıt ve kimyasal ürün depolamasına, ticaretini yapmasına izin veremezdik. Sayın müsteşar yardımcımıza ve Sayın bakan yardımcımıza ayrı ayrı toplantılarda bu görüşlerimizi dosyalarımız ile birlikte aktardık. Aynı firmanın 3 yıl önce de termik santral kurma girişiminde olduğu gibi, şimdi de depolama alanları konusunda da Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte depolama alanlarına sınırlama getirileceğini söyledik. Bursa mücavir alanları içinde termik santrallerin yanı sıra, akaryakıt ve kimyasal depolama alanlarının kaldırılmasının imar planlarına işleneceğini vurguladık. Bugün yapılacak olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında bu konu hakkında önerge vereceğiz. Önergemizin oy birliğiyle kabul edileceğinden kuşkumuz yoktur. Gemlik adına, insanlarımız adına, körfezimiz ve çevremiz adına tehlikeyi tüm boyutlarıyla masaya yatırdık” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED Raporuna onay vermesini tahmin ettiği gibi talep dosyasının yeterince incelenmemesine bağlayan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, “Gemlik Belediyesi ve Maden Tetkik Arama Kurumu dışında hiç kimse bu rapora olumsuz bakmamış. Bakanlık da birçok kurum ve kuruluşun onayı üzerine ÇED raporunu imzalamış. Ancak şu an bu raporun iptali söz konusudur. Kamuoyundan gelen tepkiler ve bizim gerekçeli ve detaylı açıklamalarımız, raporun tehlikeli boyutunu ortaya çıkarmıştır” diye konuştu. ÇED Raporuna onay veren tüm kurum ve kuruluşların, “Yeterince incelenmemiştir. İnceleme bitince, onayı geri çekiyoruz” demeleri halinde korku ve endişenin de ortadan kalkacağını vurgulayan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, “Prosedür böyle işleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bize, Gemlik ve Körfezi’nin kendileri için de büyük önem taşıdığını ve bakanlığın kuruluş amacıyla ters düşmeyeceklerini açıkladılar. Dosyalarımız Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a iletilecek. Kurum ve kuruluşlarda onaylarını çektiklerinde, ÇED raporu iptal edilecek” dedi.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.