26 Nis

Şimdide Okulu Yıkacaklar

2008 Yılında Kömürle çalışan Termik Santral Kurma girişimi, 2011 yılının son aylarında da Zehirli Kimyasal Depolama tesisleri kurma ve üretimini yapma girişimleri kamuoyu tepkisi nedeniyle geri çekilen Gemlik Yıl fert Gübre Tesisleri A.Ş.’nin son icraatı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümünde yapılan ve bu ismi taşıyan fabrika bünyesindeki okulun yıkım kararı oldu. 1981 yılında hizmete giren okulu Temmuz ayında konteynır depolama alanı yapmak için yıkacaklarını açıklayan Gemlik Gübre A.Ş. yetkililerine öğrenci velilerinden büyük tepki geldi. Bursa Vali Yardımcısı Gemlik Kaymakam Vekili Adnan Kayık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ercümen ve Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’ı makamında ziyaret eden öğrenci velileri, yaklaşık 250 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü 8 derslikli 31 yıllık okulun sudan bahanelerle yıkılacak olmasına tepki göstererek, destek beklediklerini söylediler.

Nisan ayında açıklanan okul yıkım kararının, çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu vurgulayan öğrenci velileri, “Koskoca Holding, 1000 dönümlük araziye sahipken, 1 dönümlük arazi üzerinde bulunan okulumuza mı göz koydu?” diye sordular. Gemlik Gübre’nin okuldan önce kaçak inşaatlarını ve kaçak dolgu alanlarını yıkması gerektiğine dikkat çektiler. Gemlik Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nden “Gelişmeleri takip etmek” adı altında yeterli desteği göremediğini savunan öğrenci velileri, Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’dan da destek istediler. Hükümet binası ve Gemlik Belediyesi arasında mekik dokuyan ve “Okulumuz yıkılmasın. Biz çocuklarımızın arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayrılmasını istemiyoruz” diye konuşan öğrenci velileri, “Kaymakamlık ve Milli Eğitim yetkilileri bize Haziran’da gelin diyorlar, gelişmeleri takip edeceklerini söyleyerek, bize net açıklama yapmıyorlar. Bu nedenle eğitim ve öğretime büyük önem veren Belediye Başkanvekilimiz Refik Yılmaz’a da geldik. Gerekli kamuoyu oluşana kadar hakkımızı savunacağız. Biz okulumuz yıkılsın istemiyoruz. Çünkü yıkım kararı sonrasında başka okul yapılmayacak. 100. Yıl İlköğretim Okulu diye bir okul olmayacak” dediler. “Okul mademki yıkılacaktı, bize iki üç yıldır neden tüm tefrişatını yaptırıp, bakım ve onarımı için o kadar para ödettiler. Bizler okulun pimapenlerini bile yaptırdık, Gemlik Belediyesi de çocuk parkını düzenleyip, oyun grupları kurdurdu ” diye tepkilerini dile getiren veliler, hukuki anlamda da mücadeleye girebileceklerini sözlerine eklediler. “Okul yıkım kararı sonrasında sıra camii de mi?” diye soran veliler, Gemliklilerin desteğini arkalarında görmek istediklerini sözlerine eklediler.

Öğrencileri, öğretmenleri ve velileri kimsenin tedirgin etmeye hakkı olmadığını belirten Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, devletin elindeyken sehven planlara işlenmeyen sanayi tesislerindeki okul ve camii yerinin talep edilmesi halinde Bursa Büyükşehir Belediye meclisinde okul alanı ve ibadet alanı olarak 5 binlik imar planlarına işlenebileceğini söyledi. Velilerin isyanını haklı bulan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, “Sadece sizler değil, herkes, her kurum, kişi ve kuruluş okuluna sahip çıkmalı” diye konuştu.

Öte yandan 18 Şubat 2011 tarihli medyada yer alan haberler ve uzman görüşleri sonrasında Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.’nin muhtemel bir afet anında üretimde kullanılan azot maddesinin çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir risk oluşturacağı ifade edilmesi üzerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün, kapatılan il Çevre ve Orman Müdürlüğünün ve Valilikçe oluşturulan Yangın Denetleme Heyetlerine denetim yaptırılan tesislerde, eksikler belirlendi. Bu eksiklerin yapılması ve gereken diğer acil önlemler konusunda fabrikaya verilen süre de doldu. 17 Mart’tan bu yana bu eksikleri gidermeyen ve 12 aylık süreçte bir çalışma yapmayan fabrikaya yaptırım uygulanması bekleniyor. Bu konuda Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığınca bir denetim daha yapılması bekleniyor.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.