01 Ara

Yılmaz; “Çevre Felaketi kapımızda”

Gemlik’te Kurulu bulunan Yıldırım Holdinge ait Gemlik Gübre Sanayi Anonim Şirketi’nin kapasite artırımına giderek amonyak tesislerine ilaveten yeni depolama alanlarında 218 bin 350 metreküplük kimyasal ve akaryakıt depolama ticaretine başlama hamlesi Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ve Gemlikli çevrecileri isyan ettirdi. “Çevre felaketi kapımızda” diyen Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, akademisyenleri, sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri ve çevrecileri duyarlı olmaya çağırarak, “5 yıl önce aynı sanayi kuruluşu termik santral kurmak istemişti. Gemlik halkının ve Sivil toplum örgütlerinin duyarlılığı sonucu bu girişim başarısız olmuştu. Bu tesislerde amonyak tankları da bulunmaktadır. Şu anda yapılması planlanan ve ÇED (Çevre Etki Değerlendirme Raporu) raporunu elde eden bu sanayi kuruluşu, sadece Gemlik’i, Gemlik körfezini ve Bursa’yı değil, tüm Marmara denizini, çevre il ve ilçeleri de tehdit etmektedir. Gemlik’in iki fay üzerinde olduğu unutulmamalıdır. Hukuki mücadeleyi başlatıyoruz. Gemlik artık sanayi tesisleri ve tehlikeleri ile değil, turizme yönelik çalışmalarıyla anılacaktır. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Biran önce bu büyük felaketin önüne geçmeliyiz” dedi.

Gemlik
Belediye Başkanlığı makamında basın toplantısı düzenleyen Başkanvekili Refik Yılmaz’a EKODER (Ekolojik yaşam Derneği) başkanı Arca Atay ve yönetim kurulu üyeleri de destek verdi. Çevre Mühendisi Ebru Kurt, Jeoloji Mühendisi Sabiha Yıldızalp ve Şehir Plancısı Müge Gürsoy’un da katıldığı basın toplantısında, Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.’nin, Şehircilik ve Çevre Bakanlığına, “Gemlik Gübre Depolama alanlarında talebe göre ürün depolanacaktır. Bu nedenle tesiste depolanacak ürünler talebe göre çeşitlilik gösterecektir. Depolanması planlanan ürünler, petrol ürünleri (Ful oil, gaz oil, dizel oil ve gemi yakıtları) ve likit kimyasal (alkoller, solventler, aromatik ara maddeler, esterler, diğer organikler, asitler, yağlar, kostik, LAB VE DAP) ürünlerdir. 142 adet ürün tankı yapılacak ve bu tankların içerisinde toplam 218 bin 350 metreküp kimyasal ve akaryakıt depolaması ve dağıtımı gerçekleştirilecektir. Ayrıca proje kapsamında 2 adet su tankı ve 1 adet slope tankı yapıacaktır. Depolama tesisine ürünler gemiler ve kara tankerleriyle gelecektir. Gemilerle deniz yoluyla temin edilen akaryakıt, ham yağ ve diğer likit ürünler 42 metreküp kapasiteli tankerlerle tüketicilere ulaştırılacaktır. Tesiste depolanacak ürünler talebe göre değişiklik gösterebileceği için kesin bir ürün listesi verilememektedir” yazısıyla yaptığı müracaat masaya yatırıldı.

Bu müracaat sonrasında başta ilgili bakanlık olmak üzere, Maden tetkik Arama Enstitüsü ve Gemlik Belediyesi dışında, tüm başvuru yapılan resmi kurumların ÇED raporuna onay verdiğini hayretle karşıladıklarını vurgulayan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, “Bu ürünler arasında aşırı yanıcı, tahriş edici, yanıcı, tutuşabilen, zehirli, parlayıcı maddeler olan etil alkol, metil alkol, dietilen glikol, monopropilen glikol, tetrakloro etilen, sodyum lingnosulfat, aseton; stiren, kostik soda gibi Bursa’yı tehdit eden maddeler bulunmakta. Gemlik Belediyesi ÇED raporuna Maden Tetkik Arama Enstitüsü ile birlikte olumsuz rapor veren tek kurumdur. ÇED raporunun iptali için ne gerekiyorsa yapacağız. Hukuki mücadeleyi zaten başlatıyoruz. Bursa Büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarımızda da yanıcı, yakıcı, zehirli, patlayıcı ve parlayıcı maddeli sanayi kuruluşlarına sınırlama getireceğiz. Gemlik’i büyük tehlikelerle, bu tür sanayi kuruluşlarıyla değil, denize açılan güzel coğrafyasıyla turizme yönelik anılmasına çalışacağız” diye konuştu.

Sivil toplum örgütlerini, akademisyenleri, siyasi partileri ve vatandaşları göreve çağıran ve duyarlı olmaları konusunda uyaran Refik Yılmaz, 5 yıl önce nasıl termik santrallerin bu duyarlılıkla engellendiyse, amonyaklı ve ekstra tehlikeli kapasite artırımlı bu girişimin de engelleneceğini söyledi. Bursa milletvekillerini de konuyla ilgili bilgilendireceklerini savunan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, “Bela ve tehlike” olarak nitelendirdiği bu girişimin Gemlik ile birlikte hareket ederek çözümleneceğini kaydetti.

EKODER Başkanı Arca Atay’da konuşmasında, öncelikli olarak yasal tüm yollara başvuracaklarını anlatarak, Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’a sağduyulu çıkışından dolayı teşekkür etti. Arca Atay’da tüm STÖ ve siyasi partiler ile çevreci ve vatandaşlara çağrı da bulunarak, “Bu sadece Gemlik’in Bursa’nın değil, tüm Marmara’nın, denizlerimizin ve bölgemizin sorunudur. İyi analiz edildiğinde bu Türkiye’nin sorunudur. ÇED raporu iptal edilmeli” diye konuştu.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.