10 Mar

“Deprem öldürmez, denetimsiz yapı öldürür”

Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen, “Gemlik ve Deprem Riski” konulu panel büyük ilgi gördü. Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’ın yanı sıra, Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı, Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, Bursa Mimarlar Odası Başkanı Çelik Eren Gezgin, Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er ve Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Gemlik’in depremsel riskleri, ilçenin sağlam zeminli alanlara konuşlandırılması projeleri, fay hatları, depremsel riskin yaratacağı can ve maddi kayıplar ile çözüm önerileri masaya yatırıldı. 11 Eylül Belediye Düğün Salonunda yapılan panelde ilçenin zemin yapısı, Van Depremi yıkımı ile olası Gemlik depremi arasındaki farklar ve benzerlikler ile Bursa’nın fay hatları da irdelendi.

Gemlik Belediyesi’nin yaptığı çalışmalara destek veren akademik oda temsilcilerini teşekkür ederek konuşmasına başlayan Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Kentsel Dönüşüm konusunda kararlı çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, bu konuda, “Gemlik’in gerçeği nelerdir? Önerileri nedir? Ufkumuzu nasıl geliştirebiliriz? Ortak akıl ve bilim ışığında neler yapabiliriz? Biz hep bunları düşünüyoruz. Bu konuda projeler üretiyoruz. Doğru adımlarla ilerlerken, bilim ışığında titizlikle çalışıyoruz” dedi. Gemlik’in balçıklı ve jölemsi zemin yapısı, demirleri korozyona uğramış bina stokları konusunda da bilgiler sunan ve konuşmasını slayt gösterimle renklendiren Refik Yılmaz, Gemlik’in bu nedenle sağlam zeminli yeni yerleşim alanlarına ihtiyacı olduğunu kaydetti. Yılmaz, akademik kuruluşların görüşlerine büyük önem verdiklerini bir kez daha hatırlatarak, “Yeni Gemlik’i gelin hep birlikte yapalım. Gemlik kazansın” diye konuştu.

Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı’da, Bursa’nın gözde Gemlik körfezi ve Karacabey boğazının yanı sıra Fay Hatları ile çevrili olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin deprem kuşağı açısından dünya 2. si olduğunu buna karşın deprem hasarları açısından da 1.’liği kimseye kaptırmadığına değinen Arabacı, tüm bu gerçeklere rağmen kalıcı ve büyük çalışmalar yapılmamasını eleştirdi. Kriz yönetimi programlarıyla afetlerin yönetilemeyeceğini savunan Murat Arabacı, “Bin bina yıkılsa Bin arama kurtarma ekibi koyabilecek misiniz? Oysa bizde kriz yönetimi denilince bu konu akla geliyor veya “Yok ağabey bize bir şey olmaz” yaklaşımıyla geçiştiriyoruz. Depremler bize dersimizi defalarca gösterdi, artık ödev yapma zamanımızdır” dedi.

Devlet öncelikli misyonların yüklendiği Türkiye kentleri olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’de, Bursa’nın Büyükşehirler arasında vizyonunun olmadığını söyledi. TOKİ konutlarına da karşı çıkıp, “Ucube Yapılar” olarak nitelendiren Şahin, Doğanbey, Hamitler ve Kestel Toplu Konutlarını buna örnek gösterdi. Gemlik’in sorununun da sağlam zeminli yerlere taşınıp, taşınmadan daha çok, imar yasalarına, yapı denetim yasalarına uyulma sorunu olduğunu kaydeden Necati Şahin, zeminle bina arasındaki iletişim ve uyumluluğun öneminin depremsel riski asgariye indirdiğini anlattı. Deniz kumu ile yapılan binalarda çimento bileşiminin bozulduğunu, kanserli hücre olarak nitelendirdiği korozyonun da demir kanseri olduğunu açıklayan Şahin, Gemlik ve Bursa’da yapı stoklarıyla ilgili ciddi bir envanter çalışması yapılması gerektiğini vurguladı. “Deprem Öldürmez, Denetimsiz Bina Öldürür” diyen Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, Kentsel Dönüşüm Yasası, Yapı Denetim Yasası gibi yasaların biran önce çıkarılması gerektiğini ve Afet İşleri Bakanlığının kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bursa Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Eren Gezgin’de, beton lobisinin Türkiye’de siyasete de hâkim olduğunu belirterek, ülkenin artık ahşap gerçeğini kabul etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin ahşap dönüşüm zamanına geçmesi gerektiğini kaydeden Gezgin, “Bizden ormanı kopardılar. ABD’nin Kaliforniya Eyaletinin yüzde 95’i, ABD’nin yüzde 80’ni ahşap yapı ile donatılı ama bize beton kültürünü dayattılar. Doğru kent arterlerini tespit ederek, ahşap yapılaşmaya dönmemiz gerekiyor” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er’de, 1/100 binlik çevre düzeni planlamalarında deprem gerçeğinin ciddiye alınması gerektiğine işaret etti. Er, Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’ın ilçeyi sağlam zeminli alanlara taşınma projesine de destek vererek, ilçenin alüvyon tabakalı ve sıvılaşmalı bölgelerinin, yapı denetimine uygun binalar olmasına rağmen riski asgariye indirmeyeceğini açıkladı. Gemlik Belediyesini depremselliği ciddiye aldığı için kutlayan Engin Er, büyük kentsel dönüşüm programı ile Gemlik’in sağlam zeminli alanları taşınma çalışmalarının biran önce başlaması gerektiğini söyledi.

Tarihsel depremleri, fay hatlarını, deprem senaryoları ve olası risk açılarını farklı yönlerden detaylarıyla masaya yatıran Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık’ta, deprem master planı, deprem senaryosu gibi programların yaşama geçmesini ayrıca afet sahalarının belirlenmesini istedi. Yaklaşık 3 saat süren panel, izleyicilerin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu. Panele vatandaşların yanı sıra, sivil toplum örgütü yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve MAG yöneticileri de büyük ilgi gösterdi.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.