30 Oca

İnek Hırsızlarına Kriminal Tespit

Gemlik’te meydana gelen hayvan hırsızlığı olayını, olayların aydınlatılmasında gelişmiş teknolojileri kullanan Türk Jandarma Teşkilatı, "Her suçlu farkında olmadan olay yerinde delil bırakır" sözünden yola çıkarak, çok sayıda olayı zanlıların üzerinde ya da kullandıkları suç aletlerinde ele geçen polen örnekleri sayesinde çözdü.
Türk Jandarma Teşkilatı, hırsızlık, cinayet, uyuşturucu madde kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı ve ırza geçme gibi olaylarda adli palinoloji yöntemini de kullanıyor. Biyoloji biliminin alt dalı olan palinoloji, adli olayların nerede ve ne zaman meydana geldiğini çözmeye yardım ediyor. Adli palinoloji toprakla temas halinde olan herhangi bir nesne üzerinde yapılabiliyor. Adli palinolojik materyaller içinde çiçekli bitkiler tarafından üretilen polenler, çiçeksiz bitkiler tarafından meydana getirilen sporlar, mikro canlılar ve mikro fosiller işe yarıyor.
Polenlerin sadece bahar mevsiminde uçuşan tanecikler olmadığını belirten kriminal uzmanlar, "Her bitkinin kendine özgü çiçeklennme dönemi vardır. Polenlerin ömrü çevre şartlarına ve mevsime göre değişir. Adli vakalarda polenler hadisenin şekline göre toplanmalıdır. Hemen her yerde bulunan ve gözle görülmeyen polenler, olay yerinde bulunan kişilerin ve materyallerin üzerine bulaşır. Bu polenlerin uygun şekilde alınarak laboratuar incelenmesi ve tanımlanması bize kişinin veya materyalin bulunmuş olabileceği yerler hakkında ipuçları verir" dedi.
Adli palinolojinin önemine dikkat çeken jandarma dedektifleri, "Adli palinologlar, cesedin üzerinden veya vaka mahallinden alınan polenlerle bunların doğal olarak bulunduğu yer, zaman, şüpheli şahıslar ve şüpheli objelerle vaka mahalli arasında ilişki kurmaya çalışırlar. Örneğin bir ceset üzerindeki çamur, adli palinologlar tarafından incelenir. İçindeki polenler tespit edilir. Bir bölgede çok nadir görülen bir ağaç türünden tabiata salınan polenlerin, o bölgeden tamamen farklı bir bölgedeki ceset üzerinde bulunması, maktulün başka yerde öldürülüp taşındığı konusunda bilgi verecektir" şeklinde konuştu.


Davaların Görünmez Kahramanları


Olay yeri inceleme konusunun hassasiyetine dikkat çeken uzmanlar, "Suç ve suçlularla yapılan mücadelede soruşturmanın en önemli ve teknik kısmını, olay yeri inceleme çalışmaları oluşturur. Bu çalışmalardaki başarı, adalet sistemini doğrudan olumlu olarak etkiler. Olay yerinden elde edilen deliller olayın çözülmesinde ve hukuk sisteminin doğru işlemesinde oldukça önemli rol üstlenir. Unutulmamalıdır ki 'dedektif' polen ve sporlar, davaların görünmez kahramanları ve suçluların korkulu rüyasıdır. Bitkilerin
parmak izi olan polenler, çıplak gözle görünmezler ama işlenen suçların aydınlatılmasında çok marifetlidirler. Her adli olayda suçlu, farkında olmadan ya olay mahallinden bir şey alır ya da oraya kendisinden bir şey bırakır. Tabiat her şeye kendi lisanıyla şahitlik eder" diye konuştu.


Hırsızlık Polenler Sayesinde Çözüldü


Gemlik ilçesine bağlı Haydariye köyü yakınlarında M.A. isimli şahsın ağılından çalınan 3 koyunun zanlıları da polenlerin dili sayesinde yakayı ele verdiler. Jandarma ekipleri, bir okulun güvenlik kamerası kayıtlarından içinde 3 tane koyun bulunan bir otomobil geçtiğini belirlediler. Bunun üzerine şüpheli aracın plakası tespit edildi. Yakalanan zanlı, kamera kaydının bulunduğu okul civarından geçtiğini ancak ağıla kesinlikle gitmediğini beyan etti. Kriminal dedektifler, zanlının aracından aldıkları polen numunelerini olay yerindekilerden aldıklarıyla karşılaştırınca zanlının yapacağı bir şey kalmadı. Alınan toprak numuneleri laboratuvara gönderilince örneklerin birbirleriyle aynı olduğu belirlendi. Jandarma ekiplerinin olayların çözümünde palinolojik bulguları kullanması, faili meçhul olayların çözülmesine büyük katkı sağlamış oldu.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.